Ahir, al voltant de 40 persones van tenir l’oportunitat de participar al taller “El joc com a eina educativa” a càrrec de Jorge Moya Higueras, professor de Psicologia a la Universitat de Lleida i investigador principal del grup de recerca NeuroPGA: Neuropsicologia, Gens i Ambient (NeuroPGA). L’activitat, organitzada per la Fundació Verge Blanca, va explorar com els jocs de taula, més enllà de ser una font de diversió, són també una poderosa eina per transmetre cultura, valors i aprenentatges.
Els jocs de taula tenen un potencial significatiu com a eina d’intervenció educativa, especialment en el desenvolupament i millora de les funcions executives (capacitats cognitives necessàries per planificar, organitzar, recordar instruccions i gestionar emocions). Treballant funcions com el control inhibitori, la memòria de treball i la flexibilitat cognitiva.
En aquest sentit, cada cop tenim més evidència científica que demostra els beneficis de jugar a jocs de taula, tant dins com fora de l’aula. Durant el taller, vam aprofundir en com aquests jocs poden ser aplicats de manera educativa per afavorir el desenvolupament cognitiu i social, creant contexts de col·laboració, resolució de conflictes i gestió de les emocions. Així com també la millora acadèmica.
Tot i això, s’han de tenir en compte certes consideracions per aplicar-ho en contexts educatius. Els jocs han de ser adequats per l’edat i les necessitats dels participants, i sobretot que els hi agradin. A més és important que aquests no despertin emocions d’eufòria, ja que llavors els aprenentatges no són tan evidents.
Tenim ganes de seguir aprofundint en com el joc pot ser un mecanisme d’aprenentatge vàlid en el sistema formal.
Al final, molts assistents ens van compartir temes que els interessaria com a educadors i educadores que abordessim en propers tallers.
Gràcies a tots els participants per fer possible aquesta jornada tan enriquidora!